Kunst op de Hoek stopt

Na bijna 10 jaar gaat expositieruimte Kunst op de Hoek haar deuren sluiten. Het wordt tijd voor nieuwe activiteiten. We kijken terug op 10 prachtige jaren op 6 verschillende locaties met heel veel mooie ontmoetingen.
Wat begon als tijdelijke expositieruimte voor 7 kunstenaars, groeide uit tot een begrip in Zutphen. Meer dan 100 gastexposanten lieten bij Kunst op de Hoek hun werk zien. Er werden schilderijen, textielkunst, sieraden, keramiek, tassen, foto’s, vilt, lichtkunst en nog veel meer geexposeerd. We ontvingen dichters en muzikanten, hadden een veiling voor klein behuisden, een wijnproeverij, een kunstcadeautafel in december en we organiseerden avonden met film, lezingen, muziek en dichters onder andere tijdens de IJssel biënnale. Ook waren er Groepstentoonstellingen, waarvan de laatste, Focus op Zutphen, waarbij meer dan 30 kunstenaars hun visie lieten zien, ons nog vers in het geheugen staat.
Het was vaak improviseren met de ruimte die we hadden, maar het lukte ons altijd om er mooie exposities van te maken.

Regelmatig kwamen Zutphense kunstenaars even langs voor een kop koffie en een praatje. En we hadden zo onze vaste bezoekers die even bij ons kwamen kijken en dan weer vol ideeën naar huis gingen. We zullen die ontmoetingen zeker gaan missen.

Maar dat betekent niet dat de huidige collectiefleden nu achterover gaan leunen. Zolang er geen andere bestemming is voor de ruimte in de Stationsstraat blijft ons werk daar getoond in de etalages. Ook zullen we incidenteel op zaterdag geopend zijn.
Daarnaast hopen we meer tijd te krijgen om weer nieuw werk te maken. Cornel Pepers heeft haar eigen HuisGalerie en Atelier in Warnsveld en exposeert regelmatig op diverse locaties in Nederland. Op haar website www.cornel.exto.nl staat altijd haar laatste nieuws.
Ook Els Bottema heeft regelmatig exposities. Zij gaat haar atelier in Eefde vaker openstellen. Kijk op www.elsbottema.nl
Fokje Russchen werkt door in haar fijne atelier in Eefde aan haar prachtige houtsculpturen en stenen beelden. Haar website: www.fokjetrusschen.nl .

De website www.kunstopdehoek.nl blijft voorlopig actief.

We nodigen iedereen die Kunst op de Hoek altijd een warm hart heeft toegedragen uit om op zaterdag 12 oktober om 15.00 uur met ons terug te kijken op 10 fantastische jaren en het glas te heffen op wat de toekomst gaat brengen.

Tot die datum zijn we nog open op onze prachtige locatie op de Stationsstraat nr. 16 op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-17.00 uur.
Om het afscheid voor u enigszins te verzachten maken wij het makkelijker een herinnering mee naar huis te nemen. Vanaf 1 september bieden wij leuke kortingen op een flink aantal kunstwerken.

Cornel Pepers
Els Bottema
Fokje Russchen

    

Zomergasten bij Kunst op de Hoek.

Van 4 juli t/m 25 augustus 2019


  Zomerexpositie van onze zomergasten.

Coby van Wijk en Jeanet Gem.

Op zaterdagmiddag 15 juni, om 15.00 uur vindt de feestelijke opening plaats de toegang is vrij en iedereen is van harte welkom!

Beide kunstenaars zullen aanwezig zijn en KOPWIT zal dit feestelijke gebeuren bijkleuren met een 'Rijk uur Poezie'.

We zullen wat te eten en te drinken serveren, passend bij het tijdstip van de dag

Een Rijk Uur Poëzie

Dichtersgroep KOPWIT Zutphen verzorgt tijdens de opening van de zomerexpositie van Kunst Op De Hoek een presentatie. Voormalig stadsdichter Anna Wiersma draagt voor evenals haar vakzuster Eke Mannink, de Haags-Deventer plezierdichter Cees Leliveld, de Rotterdams-Zutphense romanticus Frank Vingerhoets en de Apeldoornse tekstschrijver-zanger over kleine verschijnselen, Henk Bogaard.

http://www.kopwitzutphen.nl

Coby van Wijk, Schilderijen

Coby van Wijk heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 82 jaar bereikt. Zij woont en werkt al vele jaren in Nieuwkoop.

Al in haar prille jeugd begon zij met tekenen en schilderen. Zo jong als zij was zag ze overal, maar vooral in de natuur, kleurharmonieën, vormen en composities.

In haar werk geeft zij haar emotionele beleven zowel figuratief als abstract gestalte.

Daarbij is haar eigen hand onmiskenbaar aanwezig; een wonderlijke combinatie van kleurvlakken en ogenschijnlijk willekeurige lijntjes, die diepte in haar schilderijen brengen.

Nadat Coby haar Akte Tekenen haalde, studeerde zij aan de Rietveld Academie in Amsterdam en de Vrije Academie in Den Haag.

In 1981 stichtte Coby een Centrum voor Culturele Vorming. Daar hielp zij honderden cursisten enthousiast op weg naar het ontdekken van hun eigen sluimerend talent. Coby hanteerde het standpunt dat een kunstenaar het vak technisch moet beheersen om zich kunstzinnig goed te kunnen uitdrukken.

Coby exposeerde regelmatig in zowel binnen als buitenland en won in 2003 de Groene Hart-prijs voor professionals.

Vanwege haar gevorderde leeftijd heeft zij voor deze expositie bij Kunst op de Hoek haar prijzen sterk verlaagd.

http://www.cobyvanwijk.nl

Coby van Wijk's atelier fungeerde tevens als haar galerie. Naast haar lopende of toekomstige exposities in binnen- en buitenland is haar werk in stock bij Galerie/Beeldentuin Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop.

Jeanet Gem, Sieraden

De sieraden van AmsterGem zijn klassiek en grensverleggend tegelijk. Zo wordt goud en zilver moeiteloos gecombineerd met vilt of porselein. Elk stuk is uniek en wordt in het eigen atelier ontworpen en gemaakt.

De vormgeving is lichtvoetig, een 'klont' klei aan een dun draadje, een steen 'gezet' in kunststof. Het proces waarin de 'wearable works of art' ontstaan, lijkt simpeler dan het is. Vorm, afmeting, kleur, draagbaarheid, verhouding, de zeggingskracht van een object is van vele factoren afhankelijk en luistert nauw.

http://www.Amstergem.nl

Coby van Wijk, Schilderijen; 6 juni t/m 25 augustus 2019

Jeanet Gem, Sieraden; 6 juni t/m 25 augustus 2019Een Rijk Uur Poëzie bij Kunst op de Hoek tijdens de opening van de zomertentoonstelling.

Dichtersgroep Kopwit Zutphen verzorgt in samenwerking met
Galerie Kunst Op De Hoek een voorstelling tijdens de opening
van de zomertentoonstelling. Op Stationsstraat 16 te Zutphen,
sinds enkele maanden het adres van de Galerie, presenteert
voormalig stadsdichter Anna Wiersma optredens van haar
vakzuster Eke Mannink, de Haags-Deventer plezierdichter
Cees Leliveld, de Rotterdams-Zutphense romanticus Frank
Vingerhoets, de Apeldoornse tekstschrijver-zanger over kleine
verschijnselen Henk Bogaard, en uiteraard haarzelf.

Dit Rijke uur vindt plaats op zaterdagmiddag 15 juni, aanvang 15 uur:

de toegang is vrij en iedereen is van harte welkom!Kunst op de Hoek doet mee met het Landelijk Atelierweekend 2019. Zaterdag 22 en zondag 23 juni.


Anna Wiersma geeft basiscursus gedichten schrijven bij Kunst op de Hoek.Oud-stadsdichter Anna Wiersma gaat basiscursus gedichten schrijven geven.

Dit zal plaatsvinden op woensdag 8 mei, ‘s middags om 14 uur.

Plaats van samenkomst is: Kunst op de Hoek. Stationstraat 16 te Zutphen.

Kosten 7,50 euro per persoon.

Graag zelf pen en papier meenemen (of laptop).

De workshop zal doorgang vinden bij minimale inschrijving van 4 personen.


Aanmelden kan via: wier0071@planet. nl

Kunst op de Hoek is verhuisd.

Opening vrijdag 8 maart 2019 19.00 uur en u bent uitgenodigd.


Kunst op de Hoek gaat door op een prachtige nieuwe locatie in Zutphen. Het pand aan de stationsstraat nr 16 is ons nieuwe kunstthuis. We zijn hier met ons drieën, Cornel Pepers, Els Bottema en Fokje Russchen, ingetrokken om ons eigen werk te exposeren maar vooral ook om gastexposanten uit heel Nederland gelegenheid te geven hun werk in Zutphen te laten zien. Ook het dichterscollectief ‘Kopwit’ is weer van harte welkom. Verder zijn we van plan regelmatig workshops en lezingen te organiseren.

Drie gastexposanten dit voorjaar.
We beginnen goed op onze nieuwe lokatie met maar liefst 3 gastexposanten die heel verschillende werken maken.

Marten Alkema, schilder uit Harlingen.
www.martenalkema.nl

Josée Bastiaenen, beeldhouwer in glas uit Vianen.
www.studiobastiaenen.nl

Matthijs de la Rive Box, als beeldhouwer van sieraden, uit Warnsveld.
www.matthijsdelarivebox.nl

Opening:
Wij openen onze nieuwe lokatie officieel op vrijdag 8 maart.
Dan zullen tevens de exposities van onze eerste gasten hier geopend worden.
U bent van harte welkom op deze avond vanaf 19.00 uur. Wethouder van Cultuur, Mathijs ten Broeke, zal een openingswoord doen.
We zullen wat te eten en te drinken serveren, passend bij het tijdstip van de dag.

De gastexposities zijn van 07 maart t/m 28 april.
Openingstijden van donderdag t/m zaterdag en koopzondag van 10.30- 17.00 uur.Kunst op de Hoek stopt in de Frankensteeg.


Kunstenaarscollectief Kunst op de Hoek stopt na 22 december 2018 met haar activiteiten in de Frankensteeg, in het centrum van Zutphen.
In 2009 richtte een groep kunstenaars een leegstaand winkelpand op de hoek van de Laarstraat in tot expositieruimte. Dit pand moesten zij na 2 maanden alweer verlaten omdat het verhuurd ging worden. Na een korte periode op het Stationsplein en bijna 7 jaar op de Nieuwstad verhuisde het collectief in 2017 naar de Frankensteeg. Collectiefleden van het eerste uur Cornel Pepers en Els Bottema kijken terug op een boeiende periode waarbij er naast het eigen werk ook regelmatig werk van gastexposanten tentoongesteld werd. Meer dan 100 kunstenaars uit Zutphen, maar ook uit andere delen van het land, kregen een podium bij Kunst op de Hoek. Bovendien waren er andere kunstactiviteiten zoals de Veiling voor Kleinbehuisden, Art for Heart en deelname aan de IJsselbiënnale. Meer recent organiseerden ze een grote grafiektentoonstelling met 21 deelnemers en afgelopen zomer Focus op Zutphen waarbij 35 kunstenaars hun kijk op Zutphen toonden. Onlangs kwam er nog een veelbelovende samenwerking tot stand met een andere tak van kunst, de dichters van het Zutphense netwerk Kopwit. Een belangrijke rol voor Kunst op de Hoek was ook dat collega kunstenaars regelmatig even langskwamen voor een praatje, het delen van ideeën en een kop koffie.

Voordat Kunst op de Hoek haar deur in de Frankensteeg sluit willen de 5 kunstenaars van het collectief iedereen nog één keer uitnodigen voor de KUNSTKADOTAFEL waarvoor 15 kunstenaars kleine betaalbare kunstwerkjes hebben ingebracht.
Vanwege de verhuizing zullen er op veel werk van de collectiefleden grote verhuiskortingen zijn die kunnen oplopen tot wel 50%! Dit is dus dé kans om een kunstwerk aan te schaffen of eens een kunstwerkje cadeau te geven!

En de toekomst? Josée Kempe en Sandra van de Griendt hebben besloten om het collectief te verlaten, maar Cornel Pepers, Els Bottema en Fokje Russchen willen graag verder en hopen voor Kunst op de Hoek binnenkort weer een geschikt pand te vinden.
Kunst op de Hoek is tot en met 22 december nog open in de Frankensteeg op de donderdag, vrijdag en zaterdag en op koopzondag 16 december van 12.00-17.00 uur.

We nodigen iedereen van harte uit om op zaterdag 22 december langs te komen tussen 15.00 en 17.00 uur om met ons terug te kijken op 9 jaar Kunst op de Hoek en om afscheid te nemen van Sandra en Josée, uiteraard onder het genot van een glaasje en hapje.Het Landelijke Atelierweekend

Ook Kunst op de Hoek doet mee met het Landelijk Atelierweekend op 17 en 18 november. U kunst Els Bottema, Josée Kempe en Fokje Russchen aan het werk zien in de Frankensteeg 9. Op beide dagen zijn we open van 11 tot 17 uur.

Tevens zijn de werken van onze gastexposanten Bertje van Delden en Yvonne Kluts te zien.

Sandra van de Griendt en Cornel Pepers zijn aanwezig in hun eigen ateliers in Warnsveld.

Kijk op www.landelijkatelierweekend.nl om te zien welke ateliers er nog meer open zijn.


LED there be Light!

Oproep aan kunstenaars

Met de opkomst van de LED is er zoveel meer mogelijk met verlichting. De toepassingsgebieden strekken zich uit van binnen- en buitenverlichting tot reclame en bewegwijzering. Wat heeft het ons gebracht op het gebied van de Kunst?

Tijdens de donkere maanden toont Kunst op de Hoek dat graag met de groepstentoonstelling LED there be Light! Wij roepen daarom kunstenaars op om objecten te presenteren waarin ledjes verwerkt zijn. Wij zijn daarbij vooral nieuwsgierig naar werken voor de binnenruimte.

Voorwaarden

LED: In je werk dienen ledjes verwerkt te zijn.

Binnen: Aangezien we binnen exposeren, moet je werk daarvoor geschikt te zijn.

Elektriciteit: Vanzelfsprekend zijn in ons pand wandcontactdozen aanwezig. Voor een eventueel verleng- of aansluitsnoer dien je zelf te zorgen. We gaan er vanuit dat je materiaal degelijk en veilig is.

NIEUWS SINDS 1 DEC:

Kunst op de Hoek vertrekt per 1 januari 2019 uit de Frankensteeg, de locatie waar we bijna 2 jaar op anti-kraakbasis hebben kunnen vertoeven.

Omdat wij de expositie LED there be Light zo bijzonder vinden, zijn we op zoek gegaan naar een plek waar we de tentoonstelling toch nog in januari-februari zouden kunnen onderbrengen. Gelukkig hebben we een nieuwe locatie gevonden: het prachtige monumentale Kunsthuis Dat Bolwerck in Zutphen.

Door deze overname zijn er wat wijziging in de data gekomen. Ook zal er gekeken worden of je werk past bij wat Dat Bolwerck naar buiten wil brengen.

Expositie: 17 januari t/m zaterdag 24 februari 2019.

Opening: 20 januari

Locatie: Dat Bolwerck, Zutphen.

Openingstijden: Donderdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Aanmelden kan tot uiterlijk 15 december 2018. Download aanmelding: Gegevens gastexposant LED there be Light.doc en stuur naar: Vincent Peppelenbosch.


<a style="background-color:black;color:white;text-decoration:none;padding:4px 6px;font-family:-apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;San Francisco&quot;, &quot;Helvetica Neue&quot;, Helvetica, Ubuntu, Roboto, Noto, &quot;Segoe UI&quot;, Arial, sans-serif;font-size:12px;font-weight:bold;line-height:1.2;display:inline-block;border-radius:3px" href="https://unsplash.com/@rhett__noonan?utm_medium=referral&amp;utm_campaign=photographer-credit&amp;utm_content=creditBadge" target="_blank" rel="noopener noreferrer" title="Download free do whatever you want high-resolution photos from Rhett Wesley"><span style="display:inline-block;padding:2px 3px"><svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" style="height:12px;width:auto;position:relative;vertical-align:middle;top:-1px;fill:white" viewBox="0 0 32 32"><title>unsplash-logo</title><path d="M20.8 18.1c0 2.7-2.2 4.8-4.8 4.8s-4.8-2.1-4.8-4.8c0-2.7 2.2-4.8 4.8-4.8 2.7.1 4.8 2.2 4.8 4.8zm11.2-7.4v14.9c0 2.3-1.9 4.3-4.3 4.3h-23.4c-2.4 0-4.3-1.9-4.3-4.3v-15c0-2.3 1.9-4.3 4.3-4.3h3.7l.8-2.3c.4-1.1 1.7-2 2.9-2h8.6c1.2 0 2.5.9 2.9 2l.8 2.4h3.7c2.4 0 4.3 1.9 4.3 4.3zm-8.6 7.5c0-4.1-3.3-7.5-7.5-7.5-4.1 0-7.5 3.4-7.5 7.5s3.3 7.5 7.5 7.5c4.2-.1 7.5-3.4 7.5-7.5z"></path></svg></span><span style="display:inline-block;padding:2px 3px">Rhett Wesley</span></a>

foto: Rhett Wesley

Oproep aan kunstenaarsvoor expositie Focus op Zutphen

Deze zomer organiseert Kunst op de Hoek een groepsexpositie met als titel:

Focus op Zutphen

Wij roepen alle kunstenaars op werk in te leveren dat Zutphen op de een of andere manier in beeld brengt. We willen een zo'n groot mogelijke variatie kunst over onze stad exposeren. Alles komt in aanmerking: tekeningen, schilderijen, grafiek, 3-dimensionaal, maar ook denken we aan dichters, performers, muziek of theater.

Voor beeldend werk mag je maximaal 3 werken indienen. Er zijn geen beperkingen aan het formaat, maar hou er rekening mee dat er meerdere kunstenaars meedoen.

Voor de overige kunstvormen zullen we overleggen wat er mogelijk is.

Kosten: Als bijdrage vragen we € 15,- en bij verkoop van werk een afdracht van 20%.

Expositie: do 2 aug t/m zon 26 aug.

Lokatie: Kunst op de Hoek, Frankensteeg 9, Zutphen

Samenkomst: zat 4 aug met een hapje en drankje voor alle deelnemende kunstenaars en belangstellenden.

Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 13 juli.

Goed om te weten: Onze lokatie is op anti-kraak-basis. Mocht het pand verhuurd/verkocht worden hebben we een opzegtermijn van 1 maand. Het kan zijn dat hierdoor de expositie niet doorgaat of wordt verkort. Maar met deze onzekerheid zitten we al toch weer 1,5 jaar in de Frankensteeg!

Verzekerd: we doen ons uiterste best je werk met zorg te behandelen, maar houd er rekening mee dat je werk niet bij ons is verzekerd.

Naam- en prijskaartjes: zelf voor zorgen.

Meer informatie en aanmelden: kunstopdehoek@gmail.com


foto: Sandra van de Griendt

Kunstroute Zutphen, De Rode Draad

15 t/m 17 juni 2018

Opening: 15 juni 17.30 u Rijkenhage bij de Berkelpoort

Onze openingstijden zijn dat weekend gewijzigd:
14 en 15 juni gewoon van 12 tot 17 uur, maar 16 en 17 juni van 11 tot 17 uur

Kunst Connectie Zutphen organiseert dit jaar een kunstroute door Zutphen met als thema De Rode Draad. De routes voeren langs de ateliers of expositieruimtes van wel 43 kunstenaars in en rond Zutphen. Het startpunt van de route is de centrale tentoonstelling in de Witte Vleugel (Kerkhof 1a). Hier is van elke kunstenaar één werk te zien. Er zijn daar brochures verkrijgbaar met informatie over de deelnemers en de routes. Tevens kunt u daar 'touwtje trekken': voor 3,- trekt u een kunstzinnige verrassing.

Ook Kunst op de Hoek doet mee. Al onze kunstenaars zijn deze dagen in de Frankensteeg 9 aanwezig.

Tevens hebben wij die dagen gastexposanten Fokje Russchen en Erika Visser.