Kunst op de Hoek doet mee aan de IJsselbiënnale 2017

Beeld en Spraak Serie gecombineerde lezingen, presentaties, etc. op donderdagavond en zondagmiddag

Entree € 7,50

Kaarten zijn vanaf 10 juni te verkrijgen bij Kunst op de Hoek. Telefonische reserveringen zijn bevestigd na ontvangst van betaling. Kaarten kunnen tot een half uur voor aanvang van de voorstelling opgehaald worden. Tel: 06 44660155

            Aanbieding* bij Genietcafé aan de Oude Bornhof
In combinatie met een Beeld en Spraak entreebewijs

een biologisch driegangenmenu voor

€ 19,95.
*Alleen op donderdag, exclusief drankjes.

Reserveren: www.genietcafe.nl


 


IJsselbiënnale  2017

Bijna honderd initiatiefnemers, musea en culturele organisaties presenteren deze zomer een gevarieerd aanbod van workshops, exposities en optredens. Ook theatervoorstellingen, dichtwedstrijden en wandelingen maken deel uit van het programma. En dat alles natuurlijk in het kader van de IJsselbiënnale en het thema ‘klimaatveranderingen’.
Op de meest bijzondere plekken in de IJsselvallei kunnen bezoekers deze zomer terecht. Wat dacht je van oude fabriekspanden, stoomgemalen of in de uiterwaarden? In de Hanzesteden en directe omgeving kun je genieten van activiteiten, voor jong én oud!
Zoek je een overnachting in de IJsselvallei? Kijk dan snel even bij de IJsselarrangementen. Daarnaast vind je in de agenda allerlei bezoekersinformatie over de bezienswaardigheden (POI's) langs de route. 
Kijk voor een volledig programma overzicht op: www.ijsselbiennale.nlKLIMAATDRENKELING AAN DE IJSSELExpositie van een speciaal voor de IJsselbiënnale door het kunstcollectief samengestelde installatie Klimaatdrenkeling met op de bovenverdieping werk van gastexposanten Jan Baggen en Rita Susebeek.

Installatie Klimaatdrenkeling is een samenwerkingsproject van Monique Bosch en haar Kunst op de Hoek-collega’s Els Bottema, Cornel Pepers en Sandra van de Griendt, dat inspeelt op het thema van de IJsselbiënnale 2017, Klimaatverandering. Een van de gevolgen hiervan is het stijgen van de zeespiegel. Een driedimensionale weergave van het alter ego van Bosch is uitgegroeid tot een mythisch wezen. De vogelachtige kop op een vrouwenlichaam is angstaanjagend en aandoenlijk tegelijk. Zij ontdooit als een ijskap en de figuur dreigt te verdrinken in haar eigen smeltwater. Sandra van de Griendt is draadspecialist en zorgt voor een spannende entourage die de suggestie opwekt van water lucht en nevel. Keramist Els Bottema gaat in op het thema met haar porseleinen vissen en speelt met positieven en negatieven. Schilder Cornel Pepers laat haar IJsselmeisjes toekijken. De installatie gaat buiten in de Frankensteeg door. Er hangen vissen alsof het water al hoog gestegen is. Op een waterpeilmeter voor de deur kunt u controleren hoe hoog het water staat.

Rita Susebeek maakte tot aan de verhuizing deel uit van Kunst op de Hoek. Voor de periode dat Kunst op de Hoek meedoet aan de IJsselbiënnale laat zij prachtige lino’s, tekeningen en schilderijen die zij van de IJssel maakte nogmaals zien. Op zondagmiddag 30 juli zal zij persoonlijk aanwezig zijn om iets te vertellen over het procedé en waarom de IJssel haar zo aantrekt als onderwerp.

Rietpenspecialist Jan Baggen stelt ook zijn werk beschikbaar voor deze expositie en zal op donderdagavonden 27 juli en op 3 augustus met een diapresentatie aanwezig zijn om over zijn tekenavonturen te vertellen.


BEELD EN SPRAAK

20 JULI                      20.00 - 21.30

C-SHELLS, A FRIENDSHIP en KAMERTHEATER

C shells, a friendship, is een korte Engelstalige documentaire over het ontstaan van een landart project aan de oostkust van Engeland. Lida Cardozo Kindersley en Els Bottema, logeren op een afgelegen plek aan de Engelse Oostkust. Tijdens hun lange wandelingen over het strand rapen zij een paar schelpen op en leggen die rond een plant. Vanaf die dag voegen zij iedere keer nieuwe schelpen toe. De lijn groeit, symbolisch voor hun langzame herstel, dag voor dag, schelp voor schelp. Zij hebben beide borst kanker gehad. Inmiddels 12 jaar later komen de keramiste uit Eefde en de letterhakster en graficus uit Cambridge, twee keer per jaar bij elkaar om aan de lijn te werken. Els Bottema geeft persoonlijk toelichting bij de documentaire.

www.elsbottema.nlTijdens het tweede deel van de avond wordt ingespeeld op het thema van de IJsselbiënnale door theatermaakster Manja Bedner van het Kamertheater in Almen, met een muzikale performance in samenwerking met haar broer, violist Adriaan Bedner en neef, cellist Ilan Bedner. Genezing en de kracht van de natuur staan centraal.

www.kamertheater.nl

27 JULI                           20.00 - 21.30

KLIMAATDRENKELING en TEKENEN AAN DE ijSSELHoe vestig je op kunstzinnige wijze de aandacht op de stijgende zeespiegel?Sandra van de Griendt vertelt over de achterliggende gedachten en het ontstaan van de installatie  Klimaatdrenkeling een mythische creatie van collectief Kunst op de Hoek, door haar vastgelegd met camera. Klimaatdrenkeling is van 20 juli t/m 27 augustus te zien op de begane grond in de Frankensteeg.

www.sandravandergriendt.exto.nl

Jan Baggen verhaalt daarna boeiend over zijn tekenavonturen aan de IJssel. Voor Wegener kranten bracht hij de IJssel van Westervoort tot Keteldiep in beeld, de gedroomde opdracht van iedere tekenaar: steeds een mooie locatie opzoeken en daar wat rondkijken, het verhaal vinden en daar met tekening en kleine tekst verslag van doen. Voor de reizen-de expositie “Wilde zwanenrivier” bij het 100-jarige bestaan van Vogelbescherming Nederland maakte hij opnieuw de reis van scheepswerfje “Bennink” in Westervoort, met kieviet tot de Hanzekogge met sterntje op het Keteldiep. Deze twee series vormen de kern van Jans verhaal en zijn van 20 juli t/m 27 augustus te zien op de bovenverdieping van Kunst op de Hoek.

www.janbaggen.nl 

30 JULI                           14.00 - 15.30

IJSSEL IN LINO en            BRONZEN VOGELS


Twee Vogeltjes B zijn twee grote bronzen beelden aan de oevers van de IJssel, bij het Bronkhorster veer in Gelderland. Vogeltje Brummen en Vogeltje Bronckhorst dragen samen bij aan de verbondenheid tussen deze gemeenten. De veerpont is een aantrekkelijke schakel in de route tussen Achterhoek en de Veluwe. Twee Vogeltjes B werden geplaatst na de herinrichting van de veerstoepen. Kinderen klimmen er op en tijdens hoog water verdwijnt Vogeltje Brummen onder water. De in Brummen woonachtige kunstenaar Monique Bosch (1960) vertelt in een boeiend college met veel beeldmateriaal over haar inspiratie, ambacht en organisatie.

www.boschbeeldend.nl
Met verschillende technieken, die ze als graficus feilloos beheerst, en het oog van een kunstenaar weet Rita Susebeek de sfeer van de IJssel uitstekend te vangen. Schilderijen met gemengde techniek en linosnedes in meerkleurendruk zijn te zien op de bovenverdieping van Kunst op de Hoek. Rita houdt een korte presentatie over haar favoriete plekken aan het water en de technieken die zij hanteert. www.ritasusebeek.nl


3 AUGUSTUS              20.00 - 21.30

TEKENEN AAN DE IJSSEL en RIVIER VERZENRietpenspecialist Jan Baggen bracht beroepsmatig de IJssel van Westervoort tot Keteldiep in beeld. Het is gedroomde opdracht van iedere tekenaar: steeds een mooie locatie opzoeken en daar wat rondkijken, het verhaal vinden en daar met tekening en kleine tekst verslag van doen. En bij het 100-jarige bestaan van Vogelbescherming Nederland maakte hij voor de reizende expositie “Wilde zwanenrivier” opnieuw de reis van het scheepswerfje “Bennink” in Westervoort, met kieviet tot de Hanzekogge met sterntje op het Keteldiep. Deze twee series vormen de kern van Jan’s verhaal. Van 20 juli t/m 27 augustus hangen deze tekeningen en schilderijen op de bovenverdieping van Kunst op de Hoek. www.janbaggen.nl


Bertje van Delden zorgt voor een poëtische toets met voordracht van gedichten van zowel haarzelf als van bekende Nederlandse poëten met als thematiek de rivieren in het landschap. Bertje van Delden is naast beeldend kunstenaar ook redactielid van Poëziepuntgl, een driemaandelijks tijdschrift voor Gelderse poëzie. www.bertjevandelden.nl


10  AUGUSTUS       20.00 - 21.30

KLIMAATDRENKELING  en BRONZEN VOGELS


Hoe vestig je op kunstzinnige wijze de aandacht op de stijgende zeespiegel? Sandra van de Griendt vertelt over de achterliggende gedachte en het ontstaan van de installatie Klimaatdrenkeling, een mythische creatie van collectief Kunst op de Hoek, door haar vastgelegd met camera. Klimaatdrenkeling is van 20 juli t/m 27 augustus te zien op de begane grond en in de Frankensteeg. www.sandravandergriendt.exto.nlTwee Vogeltjes B zijn twee grote bronzen beelden aan de oevers van de IJssel, bij het Bronkhorster veer in Gelderland. Vogeltje Brummen en Vogeltje Bronckhorst dragen samen bij aan de verbondenheid tussen deze gemeenten. De veerpont is een aantrekkelijke schakel in de route tussen Achterhoek en de Veluwe. Twee Vogeltjes B werden geplaatst na de herinrichting van de veerstoepen. Kinderen klimmen er op en tijdens hoog water verdwijnt Vogeltje Brummen onder water. De in Brummen woonachtige kunstenaar Monique Bosch (1960) vertelt in een boeiend college met veel beeldmateriaal over haar inspiratie, ambacht en organisatie.

www.boschbeeldend.nl17 AUGUSTUS                20.00 - 21.30

C- SHELLS, A FRIENDSHIP en UITERWAARDEN POëZIEC shells, a friendship, is een korte Engelstalige documentaire over het ontstaan van een landart project aan de oostkust van Engeland. Lida Cardozo Kindersley en Els Bottema, logeren op een afgelegen plek aan de Engelse Oostkust. Tijdens hun lange wandelingen over het strand rapen zijeen paar schelpen op en leggen die rond een plant. Vanaf die dag voegen zij iedere keer nieuwe schelpen toe. De lijn groeit, symbolisch voor hun langzame herstel, dag voor dag, schelp voor schelp. Zij hebben beide borst kanker gehad. Inmiddels 12 jaar later komen de keramiste uit Eefde en de letterhakster en graficus uit Cambridge, twee keer per jaar bij elkaar om aan de lijn te werken. Els Bottema geeft persoonlijk toelichting bij de documentaire. Ook filmmaker Jeremy Gugenheim is deze avond aanwezig. www.elsbottema.nlDichter Henk Gombert sluit naadloos aan met zijn poëzie uit de uiterwaarden. Hij vertelt over zijn werk en draagt hieruit voor. “Water, met name rivieren, de IJssel biedt ongekende schoonheid, spoelt het innerlijk van de mens als het ware schoon. De waterstand van de rivier zorgt voor wisselende perspectieven in een verstilde ruimte. De uiterwaarden bieden mij grond onder mijn voeten, houvast, om te overdenken, vrij om te bewegen, te zijn. www.henkgombert.exto.nl

24 augustus                                                         20.00 - 21.30

BRONZEN VOGELS en

TIJD WIST GEEN SPOREN UIT (ZE KERFT ZE DIEPER)  


Twee Vogeltjes B zijn twee grote bronzen beelden aan de oevers van de IJssel, bij het Bronkhorster veer in Gelderland. Vogeltje Brummen en Vogeltje Bronckhorst dragen samen bij aan de verbondenheid tussen deze gemeenten. De veerpont is een aantrekkelijke schakel in de route tussen Achterhoek en de Veluwe. Twee Vogeltjes B werden geplaatst na de herinrichting van de veerstoepen. Kinderen klimmen er op en tijdens hoog water verdwijnt Vogeltje Brummen onder water. De in Brummen woonachtige kunstenaar Monique Bosch (1960) vertelt in een boeiend college met veel beeldmateriaal over haar inspiratie, ambacht en organisatie.  www.boschbeeldend.nl

Dichter, schrijver en programmamaker Eke Mannink houdt een lezing over de rol van schrijven in haar leven en dat van anderen. Ze maakt een tocht in woorden, beelden en klanken van poëzie naar proza en weer terug. Daarin doet ze allerlei eilanden aan, onder meer dat van de versvorm, de ontroering en de synchroniciteit. www.ekemannink.nl

27 augustus                14.00 - 15.30


C-SHELLS, A FRIENDSHIP en UITERWAARDEN POëZIE


C shells, a friendship, is een korte Engelstalige documentaire van Outhouse Filmworks over het ontstaan van een landartproject aan de oostkust van Engeland. Lida Cardozo Kindersley en Els Bottema, logeren op een afgelegen plek aan de Engelse Oostkust. Tijdens hun lange wandelingen over het strand rapen zij een paar schelpen op en leggen die rond een plant. Vanaf die dag voegen zij iedere keer nieuwe schelpen toe. De lijn groeit, symbolisch voor hun langzame herstel, dag voor dag, schelp voor schelp. Zij hebben beide borstkanker gehad. Inmiddels 12 jaar later komen de keramiste uit Eefde en de letterhakster en graficus uit Cambridge, twee keer per jaar bij elkaar om aan de lijn te werken. Els Bottema leidt persoonlijk de documentaire in en beantwoordt vragen. www.elsbottema.nl


Dichter Henk Gombert sluit naadloos aan met zijn poëzie uit de uiterwaarden. Hij vertelt over zijn werk en draagt hieruit voor. “Water, met name rivieren, de IJssel biedt ongekende schoonheid, spoelt  het innerlijk van de mens als het ware schoon. De waterstand van de rivier zorgt voor wisselende perspectieven in een verstilde ruimte. De uiterwaarden bieden mij grond onder mijn voeten, houvast, om te overdenken, vrij om te bewegen, te zijn.

www.henkgombert.exto.nl